• Fast frakt: 29 kr
Item 1 of 3

hörlurar- så hittar du det pefekta paret

 

Funderar du på att köpa nya hörlurar men är lite osäker på vilken typ du bör välja? I denna guide går vi igenom olika hörlurstyper och reder ut krångliga begrepp som du bör ha koll på när du köper hörlurar.

 

Det första du bör tänka på när du ska köpa ett par nya hörlurar är vad du vill använda dem till. Är du en gamer, en musiknörd, poddälskare eller träningsfreak? Oavsett vilket så finns det ett par perfekta hörlurar för just dig.

 

 

IN EAR HÖRLURAR- EN MÅNGFACETTERAD FAVORIT

In ear hörlurar är den klassiska hörlursmodellen med flera användningsområden. Det är den minsta typen av hörlurar och snäckorna placeras i örat. Om du har små öron så kan du välja en variant med flera olika snäckor för en optimal passform. In ear hörlurar är en praktisk favorit i vardagen och är enkel att ha med sig tack vare dess låga vikt och kompakta format. Hörlurarna finns med eller utan sladd, och den senare versionen parkopplas enkelt till din smartphone, dator eller surfplatta via Bluetooth.

Vidare till alla in ear hörlurar

 

 

 

 

ON EAR HÖRLURAR- DET MÅNGSIDIGA ALTERNATIVET

On ear hörlurar är mellanstora hörlurar som vilar mot utsidan av örat utan att täcka dem helt. Denna hörlurstyp ger ett semi-isolerat ljud och passar lika bra på bussen som på gymmet. On ear hörlurar bjuder på ett större ljud än de klassiska in ear hörlurana och många modeller är försedda med aktiv brusreducering så att du själv kan välja vilka ljud du vill släppa in.

Vidare till alla on ear hörlurar

 

 

 

 

OVER EAR HÖRLURAR- NÄR DU VILL HA EN STUND FÖR DIG SJÄLV

Over ear hörlurarna är en riktig doldis som har stigit i popularitet de senaste åren. Denna hörlurstyp såg vi ofta på gamers eller i musikstudion för några år sedan men nu är det många som har upptäckt den isolerande ljudupplevelsen som bara over ear hörlurar kan skapa.

Over ear hörlurar har stora, isolerande kåpor som omsluter öronen och har ett minimalt ljudläckage. Dessa hörlurar passar utmärkt när du behöver koncentrera dig lite extra och stänga ute omgivningen. Röriga miljöer och buller som ofta uppstår på bussar, flyg och på jobb kan innebära en stor stress. Med ett par brusreducerande over ear hörlurar slipper du bullriga miljöer och kan ostört njuta av favoritmusiken, podden eller spelet!

Vidare till alla over ear hörlurar

 

 

 

 

SPORTHÖRLURAR- ETT MÅSTE FÖR ALLA TRÄNINGSÄLSKARE 

Ett par riktigt bra sporthörlurar är ett måste för alla sportutövare. Den vanligaste typen av träningshörlurar är in ear hörlurar med sportvingar som gör att hörlurarna sitter ordentligt oavsett aktivitet. Träningshörlurar finns även som on ear och vilket alternativ du bör välja beror främst på vilken sport du utövar.

Många löpare föredrar in ear hörlurar som får plats under mössan och som inte isolerar från omgivningen allt för mycket. Om du främst tränar på gym så är trådlösa on ear hörlurar ett populärt val så att du kan fokusera på din träning utan att fastna i maskinerna eller blir störd av dina medmotionärer. När det kommer till att hitta ett par riktigt bra trådlösa hörlurar är det viktigt att ta en extra koll på batteritiden

Vidare till alla sporthörlurar

 

 

 

 

TRÅDLÖSA HÖRLURAR- DET SJÄLVKLARA VALET FÖR DIG SOM ÄLSKAR FRIHET

Bluetooth hörlurar är det självklara valet för dig som ständigt är på språng. Trådlösa hörlurar är egentligen Bluetooth hörlurar, med det menas att hörlurarna kopplas till din smartphone, surfplatta eller dator via Bluetooth istället för med kabel. Denna hörlurstyp kan kategoriseras i ytterligare två undersektioner- Helt trådlösa hörlurar och trådlösa hörlurar.

Helt trådlösa hörlurar är enbart öronsnäckor som kopplas via Bluetooth till din telefon. Den mest kända variant av helt trådlösa hörlurar är Apple AirPods. Trådlösa hörlurar finns även i typen där öronsnäckorna kopplas samman med kabel som du kan lägga bakom öronen, och ansluts trådlöst till mobilen via Bluetooth.

Gemensamt för alla trådlösa hörlurar är att de behöver laddas efter några timmar. Beroende på vad du främst kommer använda dem till bör du ta en extra titt på just batteritiden. Många trådlösa hörlurar kommer idag med ett medföljande laddningsetui som fungerar ungefär som en Powerbank och håller ytterligare 2- 4 laddningar för dina trådlösa hörlurar. 

Vidare till alla trådlösa hörlurar

 

 

 

GAMING HEADSET- TAR DITT SPELANDE TILL NYA NIVÅER

Gaming headset liknar ofta over ear hörlurar som sluter om ordentligt runt öronen. Hörlurarna är ofta försedda med en ställbar mikrofon och inbyggd belysning och vibration. Det viktigaste funktionerna i ett bra gaming headset är en bra mic och surroundljud. De flesta spel är lagspel och det är viktigt att du kan kommunicera väl med dina lagkamrater och upptäcka fienden när de smyger upp bakom dig.

Vidare till alla gaming-headset

 

 

 

HÖRLURAR TILL BARN- RÄTT STORLEK OCH VOLYMBEGRÄNSNING

Barnhörlurar är mindre i storleken, skall ha en volymbegränsning och bör vara av on- eller over ear modell. Små barns öron är känsliga, och forskning visar på att in ear hörlurar kan ge permanenta skador på barns hörsel. Vi rekommenderar därför alla som skall köpa hörlurar till sina barn välja ett par hörlurar i on ear eller over ear modell, med en volymbegränsning på max 85 decibel. De allra flesta barnhörlurar som har en volymbegränsning är märkta med ”Audio safe, 85 dB”.

 

Vidare till alla barnhörlurar

 

 

KRÅNGLIGA BEGREPP SOM ÄR BRA ATT HA KOLL PÅ 

Är du en av dem som snabbt scrollar förbi när du ser begrepp som frekvensomfång, känslighet och impedans? Låt oss reda ut begreppen en gång för alla så att du kan göra ett informerat köp!

 

  • Impedans: Mäts i Ohm och är kort förklarat det motstånd hörlurarna gör mot inkommande ljud. Ett mått för bra impedans i ett par hörlurar är 32 ohm.
  • Frekvensomfång: Mäts i Hertz och anger i viket omfång hörlurarna spelar upp ljudet. När vi föds kan vi kan vi oftast uppfatta ljud mellan 20-20 000 Hertz men i takt med att hörseln försämras minskar också ljudfrekvenser som vi uppfattar. En låg angivelse av Hertz innebär djup bas, och en hög angivelse innebär hög diskant.
  • Distorsionsvärde:  Förenklat anger distorsionsvärde förvrängning av en signal när den passerat systemet. Du behöver inte grotta ner dig i begreppet men på hörlurar bör värdet ligga under 1 procent.
  • Känslighet: Kort förklarat så anger känslighet / sensitivitet hur högt dina hörlurar spelar och hur mycket effekt som krävs för att nå en viss ljudnivå. Måttangivelsen skrivs ut i decibel (db) men kan även skrivas som dB SPL/1 mW. Det senare måttet anger hur många decibel över hörtröskeln hörlurarna producerar när de blir matade med en milliwatt från förstärkaren. Om du har ett par hörlurar med hög impedans bör detta matchas med en högre uteffekt.
  • Brusreducering: Innebär precis som det låter ljuddämpning eller isolering. Det finns två typer av brusreducerande hörlurar, aktiv och passiv. Hörlurar med aktiv brusreducering fångar med hjälp av mikrofoner upp ljud från omgivningen, analyserar det och spelar upp ett motljud i dina hörlurar. Passiv brusreducering bygger på design och material som isolerar öronkåporna på dina hörlurar.

 

 

 Lycka till med ditt hörlursköp!

// Tove på Teknikdelar.se