Fast frakt 29kr

| ★ 4.4 Trustpilot

Snabba leveranser

Vald enhet: Byt enhet här
Välj enhet

Fast frakt 29kr

| ★ 4.4 Trustpilot

Snabba leveranser

Get more

Tänk på miljön

Get more

Mobilen har under 2000-talet blivit vårt mest nödvändiga redskap. Numera tillåter den oss att göra så mycket mer än att bara prata i telefon. Vi använder den för att hålla kontakten med familj och vänner över hela jordklotet, navigera oss fram på gatorna i okända städer och föreviga fantastiska ögonblick på bild. Med mobilen shoppar vi även online, sköter bankärenden och skapar drömmar. Detta gör att vi använder mobilen överallt – på jobbet, på pendeln, hemma i soffan och, ja, till och med på toaletten (du vet vem du är!). Det är svårt att en gång föreställa sig att vi levt utan den.

Men allt har sitt pris. Elektroniken vi konsumerar blir på bekostnad av miljön. Faktum är att det bildas hela 86 kilo gruvavfall vid tillverkning av endast en mobiltelefon. Vi på Teknikdelar.se tycker att mycket av detta avfall är onödigt och kan undvikas om vi tar bättre hand om våra mobiler och andra enheter. Genom att reparera dem kan vi förlänga deras livstid och få maximalt värde, både sett ur ett ekonomiskt och miljövänligt perspektiv. Det är när vi övervinner dagens slösande konsumtionsmönster – som uppmuntras av de stora teknikföretagen – som vi får mer värde. Men det är också då som vi ‘beat the system’, så att säga. Och det är ju alltid kul, eller hur?

För att skapa maximalt värde i varje mobil eller annan enhet strävar vi på Teknikdelar.se att hjälpa våra kunder med (1) tillhandahålla alla verktyg, reservdelar och mobiltillbehör som du som kund behöver för att vara förberedd för vad som helst, och (2) stödja mer hållbara konsumtionsmönster som har för avsikt att göra saker håller längre.

Vi tror att med rätt förberedelse och underhåll kan vi få våra enheter att hålla längre, och därmed minska den negativa påverkan på vår planet. När vi ger nytt liv till våra enheter förlänger vi inte bara deras livslängd – vi får mer användning, glädje och värde från dem. Det gör att vi får ut mer av vår vardag. Get more, helt enkelt.

Enkelheten att laga mobilen själv

Från ord till handling. Det är dags att reparera mobilen och göra miljön en tjänst. Laga mobilen själv och du kan dessutom spara väldigt mycket pengar. Det är även ett roligt sätt att lära sig något, men framför allt är det den inre tillfredsställelsen att klara av det på egen hand. Känslan när man reparerar en mobil för första gången, och mobilen går igång precis som den ska igen efter att man har slagit på den, ja, det är eufori i dess renaste form. Bättre än fotbolls-VM 1994 (vi menar det!).

Och faktum är att det inte alls är särskilt svårt att utföra reparationen på egen hand. Tvärtom är det betydligt enklare än vad många tror. Ända sedan 2012 har vi på Teknikdelar.se hjälpt hundratusentals av kunder med sin reparation – allt ifrån väldigt tekniskt intresserade personer till nybörjare. På Teknikdelar.se vill vi att alla ska kunna reparera själv. Därför är vi väldigt måna om att ge våra kunder kunskapen som krävs för att göra just detta. Med våra instruktionsvideos visar vi hur du enkelt byter både skärm och batteri i några av dagens vanligaste mobiltelefoner. Gör du dessutom en enkel googling är bytet av vilken reservdel du än önskar aldrig långt borta.

Mobilens olika komponenter

Ovan ser vi några av de vanligaste komponenterna som ingår i en mobiltelefon. Tillsammans skapar de en väldigt komplex produkt som kräver många olika material, främst inom metaller. Förutom vanliga metaller som järn, koppar och aluminum ingår det även 16 av jordens 17 olika sällsynta jordartsmetaller. Som namnet antyder är dessa metaller sällsynta och därmed väldigt svåra att få fram genom gruvdrift. Och trots att komponenterna i mobilen ovan – iPhone 11 för att vara exakt – totalt väger endast 194 gram lämnar den efter sig hela 86 kg skadligt avfall under tillverkningsprocessen. Har vi betonat vikten nog av att reparera din mobil, i stället för att köpa en ny?

Miljöpåverkan

Den största miljöpåverkan har en telefon i början av sin livscykel, vid framställning av olika råmaterial som ädelmetaller, kobolt, jordartsmetaller och plaster. Gruvbrytningen av dessa metaller sker ofta i länder där lagreglering runt miljö- och arbetsrättsfrågor är mycket svag. Detta leder till stor miljöpåverkan och osäkra arbetsförhållanden. Lägg därtill att endast ett fåtal av alla mobiltelefoner som säljs i Sverige återvinns och 97% av alla som köper en ny telefon uppger att de har minst en mobiltelefon liggandes i en byrålåda hemma. Men trots att miljöpåverkan från mobiltelefoner, surfplattor och datorer är skyhög är det många som byter ut sin mobil tidigare än nödvändigt. Tillsammans kan vi vara med och bryta denna trend.

Mobilens livscykel

Du känner säkert igen historien om mobilens livscykel. Från dess att man plockar upp en sprillans ny mobil ur förpackningen och hoppar jämfota av glädje till att man bara nåt år senare, just det, kanske gör exakt samma sak igen. Men kanske är detta svårt att förutse när vi slår på vår nya mobil för första gången. Vi menar, helt ny och skinande, fullproppad med teknologi och bättre prestanda. En minst sagt spännande tid som väntar framför och som representerar ett nytt och spännande kapitel. Det är svårt att tro denna skapelse någon gång ska bli föråldrad. Men sen händer något. Det blir trubbel i paradiset och vi råkar tappa mobilen i asfalten så att skärmen spräcks. Efter den omedelbara frustrationen och X antal svordomar börjar de flesta tänka: “Var det ändå inte dags för en ny mobil?”. 

Och här är vi nu. Mobilen är trasig – eller så har den blivit föråldrad. De stora teknikföretagen är nämligen experter på så kallat ‘planerat åldrande’ för att en produkt någon gång kommer att vara förbrukad i framtiden. Därför har det precis lanserats, just det, en sprillans ny mobil igen. Är det ändå inte dags att uppgradera sig? Sagt och gjort, en vecka senare öppnar vi förpackningen till en ny mobil. Och kvar ligger den gamla mobilen i någon gammal byrålåda, kanske för all framtid.

Ge din enhet nytt liv

Men i stället för att rätta in sig i ledet och bli en del av det slösande konsumtionsmönstret kan vi ge våra använda mobiler ett nytt liv. På Teknikdelar.se är vi anslutna till organisationen El-Kretsen som verkar för att samla in förbrukade varor för återvinning och som minskar den negativa påverkan på vår planet. Beställer du till exempel en ny skärm till din mobil hos oss får du även med ett extra kuvert. Med detta kuvert kan du sedan kostnadsfritt skicka tillbaka din trasiga skärm till oss, där vi sedan lämnar in skärmen för återvinning. Skärmens olika beståndsdelar förädlas sedan till nya råvaror eller energi. För varje skärm vi återvinner skänker vi dessutom pengar till Världsnaturfonden.

Miljösmarta transporter

På Teknikdelar.se vet vi att en av de största miljöbovarna inom vår bransch är transport av varor. Varje dag skickar vi ut över 2000 paket från vårt lager och vi försöker hela tiden hitta det mest klimatsmarta sättet att göra det på. Detta gör vi genom att optimera och anpassa våra förpackningar så att de tar upp så lite utrymme som möjligt, utan en massa överflödig luft. Det resulterar i att fler paket får plats på varje lastbil och att majoriteten av våra paket levereras direkt till kundernas brevlåda. Mindre paket innebär färre lastbilar på vägarna och färre turer till utlämningsställen. Get more, som sagt.

Trustpilot

Genom att fortsätta surfa på denna sida godkänner du användningen av cookies. Läs mer i vår integritetspolicy.